Frankrike – en enda stor vingård

Frankrike är en enda stor vingård - karta över vinregionerna i Frankrike

Frankrike – en enda stor vingård

Att det görs vin i Frankrike har nog ingen missat. Men visste ni att det odlas druvor i stort sett över hela landet? I Bretagne och i norra Frankrike görs det inget vin (än) men annars hittar man vinodlingar i princip överallt. Man skulle kunna säga att Frankrike är en enda stor vingård! Vissa regioner som Bordeaux och Bourgogne är väldigt kända medan på andra ställen är det en viss ”appellation” man känner till som t ex Chateauneuf du Pape.

Kartan ovan visar både appellationer och regioner (och även druvor!) och hur de hänger ihop. Den gör det dessutom på ett roligt sätt genom att använda samma manér som tunnelbanekartor.

Vinkartor är bra att ha

Jag gillar vinkartor då de fyller flera funktioner. Delvis är det estetiken förstås, jag gillar det särskilt i köket där det andas matlagning, vin, terroirs och massa andra härliga (franska) associationer. Det är även utbildande, man kan lära sig en del saker på ett enkelt och trevligt sätt. Och så är det socialt, det är ett perfekt sätt att kicka igång ett samtal eller bara få glänsa lite med sina eventuella vinkunskaper.

Vinkarta över Bourgogne regionen

Vinkarta över Cotes du Rhone

I butiken hittar du inte just tunnelbanekartan här ovan men vi har flera andra från de mest kända regionerna i Frankrike. Vi har vinaffischer med allt från Côtes du Rhône (med Chateauneuf du Pape) till Alsace, Bourgogne, Champagne eller Bordeaux till exempel. Så man kan antingen välja efter en resa eller efter sitt favoritvin. Välkomna in och botanisera!

SaveSave