Inspiration från franska inredningstidningar för vintern och våren

Inspiration från franska inredningstidningar för vintern och våren

Här kommer det lite inspiration från Frankrike och de franska inredningstidningarna. Eftersom det är 15 cm (!) snö i Paris just nu så är det nog ingen högoddsare att fransmännen satsar lite extra mycket på hög mysfaktor ett tag till innan de börjar titta framåt. Som motvikt till vintern har vi även lite tips inför våren för er som längtar och vill börja planera för några nya och fina förändringar i hemmet. 

Stämningen för säsongen

Den franska utgåvan av tidningen AD skriver om något man känner i luften i Frankrike. En vilja att gå tillbaka till hantverket, till en elegans och förfining, till nobla material och enkla saker som produceras med en mening och för att uppskattas i vardagen. Om inte för att de förenklar livet, ska de åtminstone göra det lite finare och vackrare.

Den visionen är en grundpelare för Le Comptoir. Vi väljer produkter som fyller en funktion och är användbara samtidigt som de är snygga att se på och behagliga att använda. Våra produkter kommer från företag som är stolta över sitt hantverk och vill dela med sig av sin kunskap och historia. Ett exempel är Manufacture de Digoin som producerar saker i stengods som har använts i köket i hundratals år. Idag tolkar Digoin dessa objekt med moderna färger och uttryck som exempelvis i gult eller i gråblått samtidigt som de tar fram produkterna på exakt samma sätt idag som de gjordes förr i tiden.

Tissage de Luz producerar baskisk textil med ambitionen att de ska hålla L Ä N G E. Grundaren av Tissage de Luz, Jean-Baptiste Gouze sa i början av 1900-talet:

”Våra dukar är gjorda för att klara av hundra års användande”

Färger för vintern och våren

Marie-Claire Maison har satsat på vinrött och andra juveltoner för denna vinter. Det stämmer väl överens med vad vi såg på Formex i höstas när vi var där på besök. AD är på samma linje för färg fast med mönster, mönster och mera mönster istället för colour blocking som man har sett mycket i tidningarna och på instagram. Enligt AD, ska man jobba med mönster på mönster och blanda olika i samma röda toner för en orientalisk gipsy-chic stil. Det ger en ombonad känsla och känns inte helt fel så här mitt i vintern…

Marie-Claire är lite inne på samma spår med överflöd fast med viktoriansk stil med hjälp av mörka toner såsom midnattsblått och svart med mycket guld, mässing och diamanter.

I kort kan man säga att fransmännen vill ta sig genom vintern genom att ha ett ombonat hem med starka mörka färger kombinerade med toner av gult eller med mönster.

Motiv och mönster

I tidningar ser man mycket natur, palmer och skog när det skrivs om mönster. Den supertrendiga Monsteraväxten hittar man förstås i Elle Decoration tillsammans med Nuit Tropicale med papegojor och tropiska fåglar. Bägge i mörkröda, mörkgröna och mörkblåa toner. Elle Decoration visar även en tapet med motivet ”Forêt” (Skog) från Maison Baluchon. I butiken säljer vi en affisch i storlek A4 med samma coola motiv.

Och resten av 2018 då?

Hemmet blir mer och mer personligt. Det behöver inte längre vara perfekt och se ut exakt som en inredningstidning eller en mäklarannons. Istället vill folk ha ett hem som berättar en historia, och då gärna en intressant sådan. Med hjälp av inredningsdetaljer och små prydnadssaker visar man upp sin personlighet och tar fram en interiör som liknar oss för att känna sig hemma eller bara för att få lite kärlek från andra personer i sociala medier.

Den skandinaviska stilen som har varit trendig ett tag i Frankrike (och Europa) börja avta och det stilrena börjar försvinna till förmån för material som attraherar och reflekterar ljuset väldigt mycket. Mässing är tillbaka, glas och porslin likaså.

Så leta bland dina saker, ta fram det du älskar och blanda med lite nya favoriter för ett hem som visar vad du gillar och vem du är. Vi tipsar om några produkter här nedan som passar i trenderna just nu samtidigt som de kommer hålla länge i ditt hem.

Köp hem nya favoriter

Maison Baluchon inredning AW2017

 

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave