Påsk i Frankrike

Påsk 2018

Påsk i Frankrike

Snart är det Påsk. Hur låter det? Konstigt, eller hur? Det känns att det var igår vi sa ”snart är det jul”. Det kanske är för att jag, som många, känner att tiden går fort, fort, fort. Därför gillar vissa att fira högtider som jul och påsk, att följa regler eller ”guidelines”, att göra som man har alltid gjort. Det finns nån slags trygghet i det. I att inte behöva återfinna hjulet varje år, göra finare, snyggare, annorlunda. Utan man kan göra som man har alltid gjort, använda samma inredning, samma recept, samma dukning som alla år förr. Tiden står still. Åtminstone en liten stund. 

Påsk i Frankrike är nog inte så annorlunda än i Sverige, om än lite mindre kanske. För barnen är Påsk både mysteriöst, spännande och rolig samtidigt. Man hör historier om kyrksklockor som åker till Rom och när de kommer tillbaka till sina respektive kyrkor flygande så är de laddade med ägg och andra chokladsaker som de tappart i trädgårdarna. Därför beger sig barnen på påsksöndagen på påskäggjakt.

Påskmat

Påskmat finns i Frankrike också, det är ju Frankrike vi pratar om! Som för en del andra högtider är traditionerna kopplade till den kristna religionen som är den största i Frankrike. På fredagen äter man inget kött, även i skolorna följs regeln och det serveras fisk istället. Och på söndagen är lamm den vanligaste rätten på bordet.

Påsk i Frankrike

Utöver det så har vi de vanliga chokladsakerna som man köper på vanliga livsmedelaffärerna eller på våra kära Boulangerie Patisserie (bagerier alltså). Man kan hitta lite kaniner (dock är dessa mindre vanliga än i Tyskland), en del höns och småkycklingar och väldigt många ägg! Mycket i choklad förstås men även krokant, särskilt på bageri.

Lite nostalgiskt, inte för att det var speciellt gott, men för att det tillhör kategorin barndomsminnen, små sockerägg i olika pastellfärger med en slags likör inuti. Det som jag har ett starkt och kärt minne däremot är Picorette, lite som Maltesers var med kokos i. Åh vad gott de var!

Påsk i Frankrike

Inredning

Den röda tråden för påskpynt är nog vårblommorna. Man ser väldigt mycket hyacinter och narcissus och även tulpaner. Det är kanske inte alla som pyntar och ändrar i hemmet men de inredningsintresserade satsar nog på fräsch och naturligt. Inget jätte specifikt för påsk, utan mer vårigt och festligt. Googlar man så hittar man varianter i alla färger och färgkombinationer men överlag kan man säga att påskinredning är kopplad till symbolerna för våren och pirret man känner när de första finare och varmare dagar kommer.

I vissa regioner kan man måla ägg. Det hittar man mer i nordöstra Frankrike, nära Tyskland då det var nog en tysk och holländsk tradition från början. Och nu kan man hitta det hos alla pyssliga familjer tack vare internetshopping! 🙂

Några gula produkter för påsk i år

Vi har en del gula produkter i webbutiken och nedan ser du ett litet urval som kan passar fint i köket eller i resten av hemmet.

Vi har ännu fler produkter i gult samt även i andra färger förstås oavsett om du vill kombinera gul med lite vit och grön eller gråblå. Eller om du vill satsa på något helt annat förstås!

SaveSave

SaveSave

SaveSave