Recept

Clafoutis recept - steg 8

Clafoutis aux framboises – hallonclafoutis

Clafoutis är en fransk efterrätt som man gör genom att bär (ofta körsbär) läggs i en ugnsform och en sorts pannkakssmet hälls över varefter hela formen gräddas i ugnen. Bakverket kommer ursprungligen från regionen Limousin medan namnet kommer från occitanskans clafotís, av verbet clafir, att fylla (smeten med körsbär).

(Clafoutis uttalas förresten kla-fou-ti där det avslutande s:et inte uttalas.)

Ingredienser

Detta behöver du för en clafoutis för 6 personer.

  • 250 gram hallon
  • 100 gram mjöl
  • 100 gram socker
  • Lite vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 80 gram mandelmjöl (om du vill)
  • 5 cl likör (om du vill)
  • Lite smör (för formen)
  • Lite florsocker

Ingredienser för en clafoutis

Som vanligt med fransk matlagning får man prova sig fram med ingredienserna och göra små ändringar efter egen smak.

Man behöver t ex inte ha hallon om det inte finns. Den klassiska clafoutis är ju med körsbär men det funkar även med aprikoser, persikor och andra bär och frukter. Färska, konserver eller frysta går lika bra. Man tar det man har enligt smak, tillgång och säsong.

Min clafoutis recept

Värm upp ugnen till 180 grader (thermostat 6).

Häll upp mjölen i en arbetsskål. Lägg till mandelmjölen, sockret och vaniljsockret. Gör en grop i mitten av ingredienserna.

Clafoutis recept - steg 1

Knäck äggen och lägg dem i gropen. Rör ihop smeten långsamt så det inte blir klumpar.

Clafoutis recept - steg 2

Häll i mjölken och om du vill, lite likör för extra smak.

Clafoutis recept - steg 3

Smöra in ugnsformen ordentligt. Lägg i hallonen och häll sedan över smeten.

Clafoutis recept - steg 4 Clafoutis recept - steg 5 Clafoutis recept - steg 6

In med formen i ugnen i 20-25 minuter, smeten ska vara gyllenfärgad när det är klart.

Clafoutis recept - steg 7

Et voila!

Clafoutis recept - steg 8

Innan du servererar, kan du pudra clafoutin med lite florsocker för dekoration och ännu större smakupplevelse. En clafoutis njuts bäst ljummen eller kall och blir extra gott dagen efter.

Skålar och formar

Vi har använt oss av två produkter i stengods från Manufacture de Digoin för denna clafoutis. En skål Terrine de Paris 60 för att blanda ingredienserna i samt en ugnsform för gräddning och servering. Dessa hittar du i webbutiken (klicka på produktbilderna nedan så hittar du produktsidorna).

Gråblå Paris skål No 30

GRÅBLÅ SKÅL ”TERRINE DE PARIS NR 60” I STENGODS FRÅN BOURGOGNE

Skålen finns i 3 färger och 2 storlekar. 

Gul rund form No 12 i stengods

GUL RUND FORM NO 12 I STENGODS FRÅN BOURGOGNE

SaveSave

0

Maten i Champagne

Champagne regionen är inte så känd när det gäller maten. Inte i Sverige men inte i Frankrike heller… Vilket är synd då det finns väldigt god mat. Antingen är den lite lyxigare när man har champagne-vinet i lite allt möjligt, från sås till glass tex, eller så är den istället enkel och rustik. Det sistnämnda gillar jag mycket och kommer presentera mer nedan.

Om ni vill läsa mer om själva regionen har jag skrivit om det på ett tidigare blogginlägg och om ni vill veta mer om champagne-vinet kan ni göra det här istället

Typisk mat från la Champagne

Klassiska rätter:

  • Paté champenois älskar jag, det är skinka och ost i smördeg, ibland är osten Chaource (se längre ned) så det blir ännu godare, miam miam! Detta kan man äta antingen som förrätt eller som huvudrätt med en god sallad tex
  • Paté en croûte, även den kan ätas antingen som förrätt eller som huvudrätt med sallad
  • Boudin blanc är ett slags bratwurst ”vit” korv (här finns ett recept på svenska); det kan äta med kokta äpple eller potatis
  • Från Ardennes-trakten, kommer allt med vildsvin i  (grytor, patéer, m.m)

Ostar från regionen:

  • Chaource (kan vara svårt att hitta utanför jul-perioden)
  • Langres (i Stockholm kan man hitta det på NK eller Androuet tex)
  • Maroilles

Söta saker från Reims:

  • Biscuits roses från Fossier, väldigt goda till Champagne. Finns att hitta i Sverige i välsorterade butiker, annars på flygplatsen i Paris om ni åker dit över en helg!

Och annan sprit som inte är champagne-vinet:

  • Rouge de Cumières, ett rött vin som görs av Pinot Noir druvor; det är ganska få producenter som gör sådan och därför produceras det väldigt små kvantiteter och finns nog inte i Sverige
  • Ratafia (en alkohol baserat på druvjos)
  • Man hittar även lite öl och lite cider

Här är några bilder från några av de ovannämnda rätterna eller mat

[envira-gallery id=”22536″]

Laga mat med Le Comptoir

Denna vecka lagade Le Comptoir-hemmet en ”gratin de pommes de terre au boudin et chaource”, mao en potatisgratäng med boudin blanc korvar och chaource-ost. Ni vet, en sådan rätt man är vill ha när man är sugen på varm mat så här mitt i vintern med milda smaker och mycket ost, äkta comfort food!

Ingredienser du behöver för 4 personer

  • ca 500 g potatis (typ Amandine potatis, inga bakpotatis)
  • 2-3 boudin blanc korvar, dessa kan vara svåra att hitta i Sverige men kan finnas på välsorterade mataffär eller köttbutiker. Själv fick jag ta några bratwurst istället… Det funkar det med då det har liknande konsistens.
  • Mellan 20 och 40 cl crème fraiche beroende på hur stor din ugnsform är, jag behöver bara 20-25 cl
  • 250 g chaource-ost (Brillat Savarin funkar också, ta en som är krämig)
  • 200 g persilja om man vill
  • Salt och peppar
  • Smör

Så här gör du

  1. Värm upp ugnen, th.7 (210°C).
  2. Skala potatisarna och koka dem i en kastrull med kokande vatten till de är nästan klara men fortfarande lite fasta
  3. Stek korvarna lite och skär dem i ca 1 cm tjocka skivor
  4. Smörj en form som kan gå i ugnen med hyfsat höga kanter
  5. När de är klara, skiva potatisarna i lagom tjocka skivor (typ 3-4 mm)
  6. Lägg ett lager med potatisskivor
  7. Lägg ovanpå korvarna
  8. Skär Chaource-osten i skivor och täck potatis- och korvlagret
  9. Lägg ett till lager med potatisen som är kvar
  10. Salta och peppra
  11. Täck det hela med crème fraiche
  12. Grädda i ugnen i ca 30-40 minuter

Et voilà!

[envira-gallery id=”22523″]

Man kan ha vitlok om man vill, kläm in det mellan två lager bara. Likadan med persilja. Man kan även skippa korvarna och använda gratängen som en ”accompagnement” till annan kött. Med andra ord, det går att variera hur som helst!

Verktyg, formar och bestick

Hemma hos Le Comptoir använder vi naturligtvis de flesta produkter som finns till salu i webbutiken, delvis för att vi älskar dem men även som en kvalitetsgaranti för er. Följande listar vi produkterna vi har använt och länkar till dem i shoppen om du vill titta närmare på dem och köpa dem.

De flesta produkter finns i flera färger så man kan hitta den som passar bäst i sitt kök.

När vi ändå är här, kan vi passa på att avliva några myter…

Att champagne bara kan drickas innan maten eller till efterrätten. Trots sitt aura, är champagne ett vin som vilken annan som helst, ett mousserande vin. Man kan dricka därför dricka champagne till maten, det är många rätter som funkar väldigt bra ihop med champagne just för att det är lättdrucket. Man kan dricka bara champagne till maten om man vill, det gillar min mamma tex.

Champagne-té: vad är det egentligen? Jag hade aldrig sett det innan jag flyttade till Sverige och har nog inte förstått grejen, än. 😉

Jordgubbar ”i” teet (eller annan frukt för den delen), fransmännen gör inte det. Man kan äta jordgubbar och melon TILL det ja, men I? Njaaa…. Men man gör som man vill förstås! ”Tous les goûts sont dans la nature”! (alla smaker finns i naturen eller smaken är som baken som man säger här).

Vecka 1 – Januaris bakgrundsbilder

Vecka 2 – Reims och la Champagne

Vecka 3 – Maten i Champagne (du är här!)

Vecka 4 – Le Champagne! 

0